AI för alla

Medan bara en av fyra svenskar fått en introduktion till AI på arbetsplatsen har Väsbyhem nått 100 procent. Genom att introducera samtliga medarbetare i både möjligheter och risker med AI, tar bolaget ett helhetsgrepp om tekniken – och stärker både kompetens och konkurrenskraft i hela organisationen.

På mindre än ett år har AI blivit en del av vardagen på Väsbyhem. Med interna riktlinjer, ett AI-råd, praktiska övningar och veckovisa samtal har bolaget byggt upp en stabil grund för att använda tekniken på ett ansvarsfullt, effektivt och inkluderande sätt. Satsningen inom AI är en direkt förstärkning av ambitionen att vara både Sveriges bästa arbetsplats och Sveriges bästa hyresvärd. Genom att göra tekniken tillgänglig för alla skapas bättre förutsättningar för exempelvis smartare arbetsflöden och snabbare service.

Enligt Chef.se har endast en av fyra svenskar fått en introduktion till AI på sin arbetsplats, samtidigt har Väsbyhem redan introducerat 100 procent av medarbetarna. Det breda genomslaget syns också i praktiken, en nyligen genomförd intern enkät visar att hela 55 procent av medarbetarna på Väsbyhem redan aktivt använder generativ AI i sitt arbete.

Satsningen har pågått sedan hösten 2024 och omfattar både strategiska och operativa delar. Redan i oktober fanns interna riktlinjer för ansvarsfull AI-användning på plats och i november inrättades ett AI-råd med representanter från hela verksamheten. AI-rådet planerar, projektleder och följer upp förändringsarbetet utifrån flera dimensioner, för att säkerställa att tillämpningen av AI sker på ett tryggt och säkert sätt. I mars 2025 slutfördes introduktionsserien för samtliga medarbetare, där alla enheter deltagit i genomgångar med fokus på syfte, risker och tillämpning av AI.

Målet med introduktionen har varit att ge en grundläggande förståelse för vad AI är och hur det kan användas i vardagen, men också att väcka nyfikenhet och inspirera till fortsatt utforskning av generativ AI. Introduktionen inleddes med en genomgång av Väsbyhems egna AI-riktlinjer och en diskussion kring risker och etiska överväganden för att säkerställa en ansvarsfull användning. Därefter fick deltagarna testa att arbeta praktiskt med verktyg som ChatGPT och Microsoft Copilot.

Utöver utbildningsinsatsen har medarbetarna varje torsdag sedan december haft möjlighet att besöka AI-soffan – ett öppet hus på arbetstid där verktyg testas och idéer delas. Den interna kulturen kring AI präglas av nyfikenhet, tillit och ett gemensamt lärande.

  • Det vi gör nu är att bygga en grund för framtiden. Genom att ge alla medarbetare en trygg introduktion till AI skapar vi förutsättningar för att tekniken ska kunna användas klokt och effektivt i hela organisationen. Vi vill att AI ska vara ett stöd i vardagen, inte något som känns främmande eller otillgängligt, säger Berulv Tøndel, verksamhetsutvecklare på Väsbyhem.

Flera AI-initiativ används redan inom områden som innehållsproduktion, ISO-rutiner, ekonomi och kundservice – och fler utvecklas löpande i nära dialog med verksamheten. Satsningen inom AI ska stödja Väsbyhems långsiktiga strategi, inte bara för intern effektivitet, utan också för att vara en förebild i hur AI kan användas ansvarsfullt och inkluderande.

Mer nyheter från Väsbyhem

I vårt nyhetsrum hittar du pressmeddelanden och nyheter från Väsbyhem.